AUTOpro
Industrie

Volvo se listează la bursă în Suedia

volvo listare bursa

Implicarea chinezilor de la Geely după preluarea Volvo de la Ford deja își arată roadele. Compania auto se listează la bursă și va avea una dintre cele mai mari lansări inițiale de pe bătrânul continent.

Volvo Cars şi-a propus să ajungă la o evaluare de aproximativ 20 de miliarde de dolari cu ocazia unui IPO ce ar urma să fie organizat la bursa de la Stockholm, fiind posibil ca listarea să aibă loc la finele lunii septembrie. Băncile Goldman Sachs şi SEB se află în fruntea unui consorţiu de bănci care se ocupă de această tranzacţie, alături de BNP Paribas, Carnegie şi HSBC.

Grupul chinez Geely a preluat constructorul auto suedez Volvo Cars de la Ford Motor în anul 2010 pentru 1,8 miliarde de dolari, în ceea ce a constituit cea mai mare achiziţie externă făcută de un constructor auto chinez. Geely intenţiona să organizeze un IPO la Volvo Cars încă din 2018, dar a fost nevoit să renunţe la aceste planuri din cauza tensiunilor comerciale şi a scăderii cotaţiei acţiunilor din sectorul auto.

În ultimi ani constructorii auto tradiţionali au pierdut teren în faţa Tesla, care a devenit una din cele mai valoroase companii din lume, graţie accentului pus pe vehiculele electrice. Între timp multe firme europene s-au reorientat spre segmentul vehiculelor electrice, inclusiv Volvo Cars, care vrea să producă numai vehicule complet electrice din 2030 şi deţine o participaţie de 49,5% la producătorul de de automobile electrice Polestar.

Articole similare

Volkswagen se specializează în înșelătorii?

Gabi Gogiu

Huawei vrea să cumpere un mic producător auto din China

Florin Amariei

Rezultatele comerciale pentru prima jumătate de an 2022 ale Stellantis, VW Group și Renault Group

Darius Pana

Leave a Comment