AUTOpro
Stiri Eveniment

Cea de-a șasea ediție a Galei Premiilor AUTOpro și-a desemnat câștigătorii în prezența unor oaspeți de mare valoare

Gala Premiilor AUTOpro

Dacia Jogger Hybrid câștigă marele premiu Best of AUTOpro, Mihai Bordeanu, Managing Director Dacia Brand South Eastern Europe & Country Head Romania, este Manager of the Year, Călin Popescu Tăriceanu este AUTOpro Best Friend, iar Alain Visser, CEO Lynk & Co, prezent și el la eveniment, pleacă acasă cu Best Lifetime Award.

Gala Premiilor AUTOpro 2023 revine în forță în scenă după o pauză de 3 ani cauzată de pandemia Covid-19. Cea de-a șasea ediție s-a desfășurat într-o ambianță plină de rafinament, la Grand Hotel Continental, alături de personalități marcante ale industriei auto locale și nu numai.

Gala Premiilor AUTOpro 2023 (42)

Păstrând tradiția Premiilor AUTOpro din anii precedenți, câștigătorii sunt desemnați de către juriu ținându-se cont de cele patru categorii de referință ale industriei auto globale, încă actuale și după mulți ani de când au fost introduse în premieră mondială în structura editorială a revistei AUTOpro – Green, Autonomous Driving, Connected și Car sharing.

Gala Premiilor AUTOpro 2023 nu ar fi fost posibilă fără suportul partenerilor Kia Motors, Trust Motors prin Citroen, Hyundai Auto Romania, Dab Auto Serv, Fiat, Alfa Romeo, Jeep, Domeniul Bogdan și Pernod Ricard Romania.

Gala Premiilor AUTOpro 2023 (13)

Anul 2023 este unul extrem de însemnat pentru presa scrisă din România, întrucât celebrează 30 de ani de la lansarea primei reviste auto naționale. În decembrie 1993 lua naștere nu doar o revistă dedicată uneia dintre cele mai mari pasiuni ale omului modern, ci ieșea de la tipar revista ce a deschis drumul presei scrise la calitate occidentală în țara noastră.

Revista AUTOpro nr. 93

AUTOpro a reușit ca pe parcursul a trei decenii să fie avangarda publicațiilor auto din România, intuind trenduri, inovând în modul de analiză și testare, lansând produse în premieră, anticipând schimbări în industrie și fiind prezentă la cele mai importante evenimente globale auto.

În prezent, revista se află la a treia generatie și este, mai mult ca niciodată, ancorată extrem de puternic în trendurile actuale din zona automotive. Nu este doar o sintagmă și trebuie reamintit că AUTOpro a reunit în premieră mondială în conceptul său editorial cele patru direcții de referință ale industriei auto: Green, Autonomous Driving, Connected și Car sharing.

Într-o perioadă atât de efervescentă, în care automobilul capătă noi valențe ecologice, sociale și interdisciplinare, acordarea unui premiu a devenit o chestiune și mai dificilă. Factorii care sunt luați în calcul la nominalizare și jurizare trebuie sa fie în pas cu realitatea din domeniu. Iar Premiile AUTOpro chiar asta fac. Sunt upgradate continuu și beneficiază de acel „fine tuning” pentru a găsi și recompensa în mod optim vârfurile fiecărui domeniu. De aceea, la aceasta ediție apar categorii noi, iar unele dintre cele vechi, au dispărut. 

În seara de 23 martie 2023 au fost premiate cele mai bune mașini, cele mai avansate tehnologii, dar și ideile, oamenii și acțiunile care au marcat un an foarte interesant.

Este o vorbă care spune că succesul este greu de obtinut, dar este și mai greu de întreținut. Dacia este, fără dubiu, cel mai de succes brand românesc pe piețele externe. Modelele Dacia sunt în topurile de vânzări în toate țările europene, iar viitorul arată excelent: o nouă imagine și logo introduse simultan pe toată gama, o premieră pentru industria auto, un model hibrid proaspăt (Jogger), o nouă generație Duster în curând și un SUV de segment C – Bigster. Cineva are grijă ca toate acestea să se întâmple. Iar această persoană este Manager of the Year – Mihai Bordeanu, Managing Director Dacia Brand South Eastern Europe & Country Head Romania.

BEST of AUTOpro este un prmiu acordat acelor modele care, pe lângă caracteristicile lor tehnice de top, aduc un plus de valoare și imagine mărcii respective. Best of AUTOpro este, dacă vreți, superlativul anului, mașina care revoluționează. Iar revoluția poate fi de mai multe feluri, ceea ce contează este momentul zero pe care îl marchează. Câștigătorul celei de-a șasea ediție a Premiilor AUTOpro aduce nu doar o premieră pentru brand, ci constituie una dintre cele mai omogene și competente oferte din întreaga industrie auto, fapt demonstrat deja de comenzile înregistrate și de ecourile pozitive primite din primele cinci mari piețe ale Europei. Nu este o surpriză că acest model este produs chiar aici, în România, și este primul hibrid al mărcii Dacia. Așadar, premiul Best of AUTOpro este câștigat în 2023 de Dacia Jogger Hybrid.

Dacia Jogger Hybrid 140

Best Compact Car C este noul Opel Astra. Cea de-a 11 generație și-a schimbat designul într-o manieră spectaculoasă și oferă toate tipurile de motorizări – de la diesel, la electric,  trecând prin plug-in hybrid. Se adaugă o dinamică excelentă și un interior revoluționar.

Noul Opel Astra 2022

Dacia Spring a câștigat fără drept de apel la categoria Best Small Electric Car, întrucât a democratizat automobilul electric, făcând să pară totul atât de simplu în lumea electrificată. Și totuși, oricât de simplu ar părea, nici un alt constructor nu a reușit să reinterpreteze rețeta.

Best Hybrid Car este nimeni alta decât Toyota Corolla Cross, pentru că sub caroserie lucrează cel mai bun sistem hibrid în viața reală.

Toyota Corolla Cross

Premiul Best Plug-In Hybrid Car ajunge în 2023 la Kia Niro PHEV, grație unui consum redus de carburant, susținut de o autonomie electrică ridicată și timpi reduși de încărcare.

Dacia Jogger este Best Estate Car 2023, pentru că respectă toate atuurile unui break și adaugă altele din clase diferite. Oferă o capacitate mult mai mare de transport decât un sedan, dar păstrează însușirile dinamice ale acestuia și aduce un spațiu mai mare pentru pasagerii din spate. Jogger nu propune însă decât atât, ci aruncă în ecuație și o gardă la sol generoasă și până la șapte locuri.

Premiul pentru Best Crossover Car a fost adjudecat de Peugeot 408, o premieră pentru brandul francez, un deschizător de drumuri, o mașină cu un design senzațional, care arată și merge excelent. Aflat undeva la jumătatea distanței dintre un turism și un SUV, noul 408 este o mașină mult mai complexă, cu o personalitate puternică și cool-factor ridicat.

Best SUV A + B este Jeep Avenger, un model absolut nou pentru una dintre cele mai emblematice mărci specializate în domeniul 4×4. Mai mult, este și primul model full electric al acesteia și deține și titlul de Mașina Anului 2023 în Europa.

Jeep Avenger

Renault Austral este Best Compact + D SUV. Un nume nou, un SUV elegant și sportiv în același timp, o mașină super tehnologizată și extrem de bine făcută. Să câștigi această categorie extrem de disputată nu este deloc ușor, iar modelul de față se anunță a fi unul dintre actorii principali în statisticile de vânzări viitoare.

Titlul Best SUV EV ajunge la Tesla Model Y. Este un SUV, dar are performanțe de mașină sport, are un interior minimalist, dar oferă o experiență digitală impresionantă. În plus, este un EV foarte eficient și o mașină pe care o poți controla optim, de la A la Z, din propriul telefon.

Range Rover se poate lăuda de acum și cu distincția Best Premium SUV Car. Este fără îndoială una dintre cele mai spectaculoase apariții pe scena SUV-urilor premium, cu un design sofisticat, la fel ca și prezența unui lord britanic. Propune un pachet tehnologic de top, inovații la nivel de conectivitate, dar și plăcere în conducere.

La categoria Best Performance Car îl avem câștigător pe nimeni altul decât Porsche 911 GT3 RS, al cărui nume este un brand în sine, cunoscut pe toate continentele, sinonim cu performanța, fiabilitatea și succesul.

Hyundai i30 N câștigă Premiul AUTOpro 2023 pentru Sport/Coupe/Cabrio Car. Hot- hatch-urile au reprezentat de decenii soluția populară pentru performanțe și emoție. Orice pasionat al volanului știe că senzațiile oferite de un asemenea hatchback le pot înlocui deseori cu succes pe cele trăite într-un supercar ce are câteva sute de cai putere în plus. Și asta, la un preț infinit mai mic. Sud-Coreenii au dezvoltat un hot-hatch foarte reușit!

Distincția de Best Luxury Car îi revine lui DS9. Francezii revin în forță în acest segment, cu o marcă specială și un model aparte, un sedan chic și luxos, care iese imediat în evidență inclusiv în extrem de exigenta clasă a limuzinelor de lux.

Renault Megane E-Tech Electric este Best Mainstream EV, întrucât a surprins încă de la primele informații și fotografii oficiale. Apoi a entuziasmat pe oricine l-a condus și descoperit pe viu. Este mai mult decat un nou model electric de volum, este, credem noi, cel mai bun EV de volum aflat acum pe piață.

Best Safety Award se duce direct către Hyundai Ioniq 6, modelul ce a adunat cele mai bune ratinguri la sesiunile de testare EuroNCAP din 2022. Faptul că este un automobil electric și încă unul foarte reușit, nu face decât să sporească meritele sale.

Best Connected Car este Renault Austral, fiindcă aducerea asistentului Google în sistemul nativ al mașinii reprezintă următorul pas către libertatea de mișcare, ușurința de navigare și găsire a destinațiilor.

Pe lângă distincțiile pentru automobile, au fost desemnați și câștigători ai Premiilor Speciale AUTOpro.

Astfel, Dana Marțian, Director Marketing și Comunicare pentru brandurile Peugeot și DS Automobiles, a fost aleasă Best Marketing Guru, în timp ce titlul de Best PR Of The Year îl obține Elena Apostol, External Communication Director Renault Group Romania.

Gala Premiilor AUTOpro 2023 (68)

Best Social Media Award se duce către Jeep România, Best Event Of The Year a fost Lansarea Națională a noului Opel Astra, pentru ca Best Dealer Award să fie decernat celor de la Midocar. Automobile Bavaria primește Business Vision Award pentru că devine dealer oficial pentru INEOS Grenadier, iar Dab Auto Serv adaugă în palmares distincția Outstanding Achievement Award.

Car Sharing Award merge către Lynk & Co, pentru că a trimis acest concept la următorul nivel, cu opțiuni multiple atât pentru utilizatorii persoane fizice, cât și pentru companii. Iar când totul pune în prim-plan sustenabilitatea, atunci chiar nu ai cum să nu privești acest proiect cu maximă admirație.

Am lăsat la final cele mai însemnate momente ale Galei Premiilor AUTOpro 2023.  

Best Idea Of The Year este fără nicio îndoială EcoBest Challenge. Înainte de această competiție, am fi fost tentați să spunem că este imposibil să se mai inventeze ceva ce nu a mai fost încercat în domeniul testării automobilelor. Ei bine, nu doar că acest mega test destinat vehiculelor electrice a fost inventat, dezvoltat și aplicat cu succes, dar ideea este 100% românească și face parte acum din programul AUTOBEST, cel mai mare Juriu independent de presă din Europa.

ECOBEST Challenge 2022 Electrified by VinFast

Pasionat de mașini și motociclete, dar și cu un talent excepțional în a pune pe hârtie povestiri despre tot ce are motor, a fost alături de AUTOpro încă de la primele apariții ale revistei. Întotdeauna a susținut presa auto de calitate, a fost artizanul unor proiecte de importanță majoră pentru România în zona automotive și este în prezent unul dintre cei mai valoroși oameni din această industrie. Pentru toate acestea și nu numai, Călin Popescu Tăriceanu este AUTOpro Best Friend.

Surpriza majoră a Galei Premiilor AUTOpro 2023 a fost fără discuție prezența unuia dintre personajele cheie ale industriei auto din ultimii 35 de ani. Lucrând în trecut pentru General Motors, Ford și Volvo, unde a deținut funcții de conducere, a considerat că trebuie să inoveze suplimentar și, prin urmare, a dezvoltat ceea ce azi este una dintre companiile vizionare din zona de Car Sharing. Lynk & Co a atras atenția giganților din industrie, astfel că ideea lui Alain a devenit repede cunoscută și a evoluat rapid. Pentru tot ce a realizat până la această dată și pentru tot ceea ce va urma de acum înainte, Alain Visser a primit Best Lifetime Award din partea AUTOpro.

Articole similare

MINI prezintă ediția specială Cooper JCW Bulldog Racing

Mihai Morcovescu

Harman și NXP extind parteneriatul din zona V2V și OTA

Filip Sîrbu

ACEA – cota de piață a vehiculelor electrificate a crescut vertiginos în 2021

Filip Sîrbu