Administrația prezidențială din SUA intenționează să impună o serie de restricții în ceea ce privește importurile de mașini produse în China și componente asociate.
Măsura ar veni într-o perioadă în care producătorii chinezi de automobile încearcă să eludeze tarifele prin asamblarea vehiculelor în Mexic.
Administrația prezidențială din SUA este preocupată de protejarea datelor americane
Casa Albă încearcă să adopte noi reglementări prin care să limiteze capacitatea producătorilor chinezi de a vinde vehicule inteligente în SUA. Prin aceste reglementări se urmărește protejarea datelor americane, chiar dacă producătorii de automobile din China folosesc fabricile de asamblare mexicane ca mijloc de a ocoli tarifele aplicate vehiculelor de fabricație chineză.
Administrația Biden este îngrijorată că așa-numitele „mașini inteligente” – electrice, conectate și autonome – colectează date care ar putea fi folosite pentru a spiona în mod eficient americanii. Aceste date ar urma să fie transmise în țări care ridică probleme de securitate a datelor pentru guvernul SUA. De asemenea, există temeri că tarifele ar putea să nu fie suficiente pentru a rezolva această problemă.
Mașinile chinezești au început să-și sporească prezența pe piețele din Europa și din America de Nord. Chiar dacă fabricanții chinezi oferă modele care promit performanțe respectabile la prețuri mai mici decât concurența, prezența acestor mărci nu este binevenită peste tot în lume.
Prin urmare, administrația prezidențială americană ia în considerare posibilitatea de a emite un ordin executiv pentru a aborda problema confidențialității datelor chiar săptămâna viitoare. De asemenea, dorește să introducă restricții asupra importurilor de mașini chinezești.
Mașinile Tesla sunt interzise în apropiere de clădirile guvernamentale din Beijing
Surse apropiate administrației prezidențiale spun că astfel de măsuri ar urma să fie aplicate atât mașinilor electrice chinezești, cât și componentelor care sunt produse în China, indiferent de țara sunt asamblate vehiculele. Autoritățile americane doresc ca prin aceste restricții să împiedice constructorii chinezi să fabrice mașini și componente în alte țări, precum Mexic.
În timp ce tarifele ridicate implementate de administrația Trump au descurajat producătorii chinezi să intre pe piața diN SUA, există temeri că aceștia ar putea opta în cele din urmă să absoarbă costurile suplimentare. În plus, rapoartele sugerează că administrația Biden are în vedere modificări ale tarifului existent de 27,5 %.
SUA nu sunt prima țară care se preocupă de modul în care sunt utilizate datele colectate de vehiculele inteligente. Spre exemplu, proprietarii de modele Tesla au interdicție să-și conducă mașinile în apropiere de clădirile guvernamentale din Beijing. Motivul este acela că imaginile colectate de camerele acestora ar putea fi folosite pentru a spiona această țară.