AUTOpro
Generale

Concept car-ul Monza ne arată viitorul lui Opel

Opel Monza face o incursiune în viitorul mărcii germane. Printre caracteristicile sale de bază se regăsesc design-ul inovator, tehnologia de proiecție de tip LED și sistemul de propulsie electric combinat cu motorul 1.0 SIDI turbo.

Concept car-urile sunt menite să ne stârnească imaginația și să nu facă nici un compromis în ceea ce privește conceperea lor. Acesta este și cazul lui Opel Monza, concept prezentat cu ocazia Salonului Auto de la Frankfurt.

În primul rând, Monza se remarcă prin design-ul nonconformist, design ce prezintă un caracter atletic. Partea frontală este dominată de către grila radiatorului care are integrat logo-ul Opel. Sub proiectoarele frontale se fac remarcate prizele de aer sculptate în formă de bumerang. Cu ajutorul liniilor distinctive, a design-ului de înaltă precizie, precum și a contururilor robuste perfecte, modelul Monza rămâne fidel elementelor de bază ale filosofiei de design denumite ‘sculptural artistry meets German precision.’

Opel-Monza-Concept-287512Opel Monza măsoară 4.69 metri în lungime, în timp ce habitaclul a fost conceput pentru patru persoane. Cu toate că înălțimea măsoară 1.31 metri, volumul portbagajului nu a avut de suferit. Astfel, Opel Monza se bucură de un portbagaj ce numără 500 de litri. Spațiul interior nu este diminuat din cauza înălțimii reduse a concept car-ului din pricina faptului că întreaga structură a cockpit-ului este poziționată cu 15 centimetri mai jos față de mașinile convenționale.

Ca orice concept car care se respectă, mașina nu avea cum să se identifice doar prin aspect. Așadar, Monza se bucură de tehnologii inovatoare. Printre acestea se regăsește și tehnologia de proiecție de tip LED. La un vehicul obișnuit, este necesar să privim mai multe ecrane pentru a găsi informația necesară. Opel dorește să schimbe acest lucru și astfel modelul Monza are un tablou de bord ce se prelungește dintr-o ușă într-alta. Elementele decorative, precum și toate informațiile sunt afișate cu ajutorul acestui tablou de bord. Un număr total de 18 proiecții de tip LED creează un display multifuncțional, adaptabil și continuu. Acest sistem reprezintă o premieră mondială în industria auto.

Opel-Monza-Concept-287501Inginerii Opel s-au concentrat pe eficiență și claritate când au dezvoltat acest sistem. Astfel, informații precum detaliile despre mașină, navigația, și setările smartphone-ului apar doar atunci când este absolut necesar. Așadar, șoferul poate naviga printr-o multitudine de opțiuni fără să fie deranjat de prea mult text sau imagini.

Referitor la gama de motorizări, Opel Monza este conceput pe un design modular care permite un grad ridicat de flexibilitate în ceea ce privește propulsorul. Mașina prezentată la Salonul Auto de la Frankfurt a fost echipată cu un motor electric și totodată cu propulsorul 1.0 SIDI turbo cu trei cilindri și echipat cu CNG (Compressed Natural Gas) pentru a extinde autonomia. Astfel, și nivelul emisiilor de CO2 a fost mult diminuat.

 

Text: Cosmin Voicu

Foto: Producător

Articole similare

Chinezii de la BYD amenință serios Tesla: vânzări similare în trimestrul al treilea din 2023

Mihai Morcovescu

ACAROM: Înmatriculările de mașini noi în România au crescut cu peste 14% în luna mai

Mihai Morcovescu

Lamborghini Lanzador, primul concept electric din istoria mărcii. Versiunea de serie va sosi în 2028

Mihai Morcovescu