AUTOpro
Generale Green car

Lucid Motors a anunțat Lucid Air, un model electric de lux cu o autonomie de 830 de km

Lucid Air

Autovehiculele electrice își măresc autonomia și ne apropiem de ziua în care nu ne vom mai teme de drumuri lungi cu motoare electrice. Lucid Motors, cu sediul în Silicon Valley, una dintre câteva start-up-uri de vehicule electrice care speră să devină următoarea Tesla, a dezvăluit o mașină electrică capabilă să ruleze până la 830 de kilometri cu o singură încărcare.

Adică poate traversa România dintr-o parte în alta fără a fi nevoie de încărcare suplimentară.

Lucid Motors a lansat modelul de producție al Lucid Air, o berlină de dimensiuni medii care oferă multe dintre caracteristicile modelului ultra-luxos Tesla S, arată USA Today

CEO-ul Lucid, Peter Rawlinson, care anterior a funcționat ca inginer șef pentru Model S, a declarat că producția va începe la începutul anului 2021 la uzina companiei din Arizona. Producția pilot a demarat deja.

Lucid a dezvoltat un motor electric propriu, un invertor de energie electrică și un sistem de baterii stivuibile pe baza expertizei sale în dezvoltarea bateriilor pentru mașinile de curse Formula E.

„Ceea ce avem este o descoperire a tehnologiei mașinilor electrice”, a spus Rawlinson. „Lucid va schimba lumea.”

Prețuri de la 80.000 de dolari

Modelul de bază, numit Lucid Air, va începe de la „sub 80.000 de dolari”, cu autonomie nespecificată. Modelul Lucid Air Touring va începe de la 95.000 de dolari, cu o autonomie de 650 kilometri și motor de 620 cai putere. Air Grand Touring va începe de la 139.000 de dolari, cu o autonomie de 830 mile și 800 de cai putere.

Un model în ediție limitată, Lucid Air Dream Edition, va începe de la 169.000 de dolari, cu o autonomie de 748 sau 810 kilometri, în funcție de dimensiunea roții, și motor de 1.080 cai putere.

Cea mai lungă autonomie electrică a unui autovehicul Tesla este modelul S Long Range Plus, care ajunge la 646 kilometri și pornește de la 74.990 dolari, deși poate costa mai mult de 100.000 de dolari când sunt luate în considerare opțiunile.

Pe piață din 2021

Air Grand Touring și Air Dream Edition vor ajunge în al doilea trimestru al anului 2021, în timp ce Air Touring vor ajunge în al patrulea trimestru al anului 2021 și Air în 2022, conform Lucid.

Ediția Air Dream merge de la 0 la 100 kmh în 2,5 secunde, în timp ce Air Grand Touring în 3 secunde și Air Touring în 3,2 secunde.

La fel ca alte start-up-uri de vehicule electrice – cum ar fi Nikola, Rivian, Bollinger Motors și Lordstown Motors – poate cel mai mare obstacol pentru Lucid este dacă poate fabrica vehiculul în mod eficient financiar și poate obține finanțarea necesară pentru a supraviețui în industria auto extrem de competitivă.

Finanțarea este asigurată pentru moment. În 2019, Lucid a obținut o investiție de 1 miliard de dolari din fondul suveran de avere din Arabia Saudită.

Rawlinson a arătat că tehnologia și echipa lui Lucid de 1.000 de angajați fac diferența față de alte companii. Vehiculul ce poate fi prods în masă este „100% produs intern”.

Proiectanții au căutat să maximizeze spațiul interior prin reducerea la minimum a componentelor dedicate transmisiei. Vehiculul are ceea ce Rawlinson a numit „cea mai mare frunk din lume”, referindu-se la spațiul de depozitare în care vehiculele cu motor pe gaz au capotă pentru un motor.

Obiectivul companiei este de a produce 34.000 de vehicule pe an odată ce va fi finalizată prima fază de creștere, cu planuri de a ajunge până la 400.000 pe an în șase ani. Prin comparație, Tesla a vândut 367.500 de vehicule în întreaga lume în 2019, în creștere cu 50% față de anul precedent.

Rawlinson a spus că Lucid intenționează, de asemenea, să lanseze o divizie de stocare a energiei și, la fel ca Tesla, va vinde baterii pentru consumul de energie electrică și pentru utilități.

Articole similare

Noi baterii pentru EV-uri! 10 minute la priză pentru 400 km autonomie

Florin Amariei

Drum încheiat pentru marca Smart pe piețele nord-americane

Dragos Baltateanu

BMW va suplimenta gama „i” cu SUV-uri electrice

Autopromag

Leave a Comment