AUTOpro
Stiri Industrie

LIVE UPDATE EXCLUSIV de la Salonul Auto de la Paris 2022

Renault 4 concept car

Salonul Auto de la Paris 2022 se desfășoară între 17 și 28 octombrie, iar redacția noastră participă în ziua dedicată presei, de unde transmite cele mai importante noutăți în regim live. Vă invităm așadar să fiți alături de noi, întrucât vom acoperi evenimentul de anul acesta într-o manieră ce vă va permite să fiți primii care aflați tot ce merită cu adevărat să știți de la Mondial de l’Auto 2022.

Avem și Galerie foto – video cuprinzătoare cu cele mai spectaculoase noutăți de la Salonul Auto de la Paris 2022.

[17.10.2022] Daniel Costea, Paris, Franța – Pentru a celebra 2 milioane de exemplare Duster vândute din 2010 și până în prezent, Dacia a prezentat la Salonul Auto de la Paris 2022 o versiune specială, denumită Mat Edition. Dincolo de vopseaua specială gri mat, acest Duster propus în ediție limitată se distinge prin jantele negre de 17 inci, carcasele oglinzilor retrovizoare negru glossy întretăiate de o dungă orange, bare de pavilion gri si antena de tip “rechin”, o noutate pentru Duster (detaliu ce se va regăsi, cel mai probabil) pe generația viitoare Duster. La interior se regăsește aceeași culoare portocalie la tapițerie și covorașe.
In ceea ce privește motorizările, Duster Mat Edition va fi disponibiă exclusiv cu motorul 1.3 TCe de 150 CP, cu transmisia EDC si tracțiune 4×4.

Totodată, după ce a fost prezentată în cadrul unui eveniment dedicat presei, Dacia Manifesto va putea fi admirată de către publicul larg cu ocazia Salonului Auto de la Paris 2022:

Peugeot bifează apariția la Salonul Auto de la Paris 2022 și aduce ca noutăți modelul de serie Peugeot 408, în versiune PHEV, precum și bolidul de curse Peugeot 9X8 Hypercar:

Peugeot 408 este un fastback ce cu siguranță în realitate arată și mai bine decât îl pot înfățișa pozele. Înăuntru este cel puțin la fel de spectaculos precum la exterior, iar dacă vorbim despre versiunile disponibile atunci trebuie să știți că va exista cu motor pe benzină de 1,2 litri și 130 CP cuplat la o cutie automată cu 8 rapoarte, precum și în două declinări PHEV – de 180 CP și de 225 CP. De anul viitor va fi disponibil și în varinată full electrică.

Peugeot 9X8 Hypercar impresionează prin faptul că eleronul spate așa cum îl știm la mașinile de curse a dispărut din peisaj, fără ca apăsarea aerodinamică de pe puntea spate să aibă de suferit. Bolidul este unul de tip hibrid ce pune accentul pe eficiență și al cărui sistem de propulsie trimite puterea către toate cele 4 roți.

Jeep Avenger a fost prezentat oficial la început de toamnă 2022 ca fiind primul SUV complet electric al mărcii americane ce ajunge pe Bătrânul Continent. La Salonul Auto de la Paris 2022 se afișează în fața publicului, în timp ce debutul comercial va fi din prima parte a anului viitor.

Jeep Avenger integrează o baterie de 54 kWh / 400V ce alimentează un motor cu puterea de 115 kW (156 CP) și 260 Nm și care poate asigura o autonomie medie WLTP de 400 km, ce poate ajunge la 550 km în regim strict urban. SUV-ul primește din dotarea standard sistemele Selec-Terrain și Hill Descent Control.

Pe lângă modelul ce a obținut recent 5 stele Euro NCAP – BYD Atto 3, compania chineză expune la Salonul Auto de la Paris și două sedanuri:

BYD Han este sedanul flagship al mărcii chineze, un EV ce în versiunea performantă cu tracțiune integrală poate accelera de la 0 la 100 km/h în doar 3,9 secunde. Varianta long-range ajunge la o autonomie maximă de 605 km, calculată însă după standardele NEDC.

BYD Seal este un sedan electric ce concurează direct cu Tesla Model 3. Pe unele piețe, cel mai probabil și în Europa, se va numi BYD Atto 4 și va putea fi comandat inclusiv în versiunea de înaltă performanță ce reușește o accelerație 0 – 100 km/h în doar 3,8 secunde, grație unei puteri maxime de peste 500 CP.

NamX HUV este probabil unul dintre cele mai interesante prototipuri de la Salonul Auto de la Paris. Chiar dacă aparent nu anunță prea multe, nefiind un show-car extrem, ci care se afișează mai degrabă ca un model de serie, NamX HUV vine cu o soluție inovatoare pentru alimentarea cu hidrogen.

Pus în mișcare fie de un motor de 300 CP pentru versiunea cu propulsie, fie de două motoare ce însumează 550 CP la varianta AWD, NamX HUV (Hydrogen Utility Vehicle) a fost desenat de Pininfarina. Noutatea de sub caroseria acestui SUV constă în soluția de schimbare a rezervoarelor de hidrogen. Sunt nu mai puțin de 6 butelii de hidrgen ce sunt conectate la rezervorul principal, butelii ce pot fi înlocuite în doar câteva moemnte atunci când este nevoie de realimentare. Soluția pare interesantă, dar nu credem că va avea succes în implementare.

NamX este o companie francezo-marocană a cărei denumire reprezintă acronimul pentru New Automotive and Mobility Exploration.

Dongfeng, o altă marcă din multele venite din China la Salonul Auto de la Paris 2022, ne arată modelul Dongfeng SERES SF5, un crossover complet electric lung de 4,7 metri, prezentat pentru prima dată în 2019 la Salonul Auto Guangzhou.

Deși designul nu dezvăluie nicidecum o mașină de înaltă performanță, Dongfeng SERES SF5 își alimentează motoarele electrice dintr-o baterie de 90 kWh pentru a produce o putere de 510 kW (684 CP) și un cuplu de 1.040 Nm. Cifrele sunt impresionante, la fel și cele din dreptul accelerației 0 – 100 km/h = 3,5 secunde, și de la viteza maximă – 255 km/h (mult pentru un EV). Autonomia se pare că se învârte în jurul a 500 km, dar este calculată conform standardului NEDC.

Great Wall WEY surprinde prin denumirile modelelor pe care le expune la Salonul Auto de la Paris 2022, unele care nu știm cât de apreciate vor fi de publicul european. Pe de altă parte, Great Wall WEY Coffee 01 și Great Wall WEY Coffee 02 vin cu design plăcut, deloc extravagant și care suntem siguri că nu va displace clienților europeni.

Great Wall Wey Coffee 01 este un SUV de clasă mare cu sistem de propulsie de tip PHEV – Plug-In Hybrid Electric Vehicle, ce promite o autonomie strict electrică de până la nu mai puțin de 146 km WLTP. Puterea maxmimă dezvoltată este de 350 kW (476 CP), ce-i permite o accelerație 0 – 100 km/h în doar 5 secunde.

Great Wall Coffee 02 este un SUV încadrat într-un segment imediat inferior lui Coffee 01, adică de segment C, care este un model de asemenea PHEV, cu o autonomie pur electrică de 124 km în regim de test WLTP.

Pe lângă modelele pe știam deja că le va expune, VinFast a adus și VF6 și VF7 la Salonul Auto de la Paris 2022, SUV-uri pe care sperăm că producătorul taiwanez le va importa pe Bătrânul Continent alături de VF8 și VF9.

Daniel Costea, Paris, Franța – ORA, brandul lansat cu patru ani în urmă de Great Wall Motor (numele provine de la faimosul matematician Euler) a prezentat un concurent pentru ID.3. Denumit Funky Cat, modelul prezentat în premieră la Salonul Auto de la Paris 2022 are 4,25 m lungime, 1,48 m lățime și este destul de înalt la 1,6 m. ORA Funky Cat are un ampatament de 2.650 mm și propune un portbagaj de 228 litri (cu posibilitate de creștere la 858 litri). Producătorul anunță o autonomie de 400 km WLTP, motor de 170 COP si 250 Nm, tracțiune față.  Se poate încărca la sisteme de maxim 80 kW DC, timpul necesar in acest caz unui „plin” fiind de 40 de minute. La o priză casnică, pentru a recupera de la 15 la 80 de procente sunt necesare între 5 si 6 ore, în vreme ce la un charger de 11 kW, timpul scade la 3-4 ore. Accelerația 0-100 km/h se face in 8,2 secunde, viteza maximă fiind de 160 km/h.

Renault 4EVER Trophy este un show-car ce vine ca un omagiu adus unui model emblematic în istoria constructorului francez – Renault 4L, a cărui producție a încetat acum mai bine de 30 de ani, dar care a rămas în atenția pasionaților auto.

Renault 4EVER Trophy propune o interpretare modernă a grilei orizontale caracteristice Renault 4, dar pe care o reimaginează sub forma unor faruri rotune Matrix LED. Renault 4EVER Trophy este un vehicul electric ce promite că poate ajunge dincolo de drumurile amenajate, ca un aventurier. Cu alură de dune-buggy, conceptul are o anvelopă de rezervă pe plafonul din fibră de carbon, în timp ce accentele în nuanța magenta transmit un mesaj de ușoară exuberanță.

Show-car-ul Renault 4EVER Trophy prefigurează un SUV 100% electric al mărcii, ce va face parte din segmentul B și care va utiliza platforma CMF-BEV, pe care va fi dezvoltat și viitorul Renault 5.

La același stand de la Salonul Auto de la Paris 2022 poate fi admirat și Renault R5 Turbo 3E, un prototip extrem, dezvoltat pentru cursele de drift. Denumirea Turbo nu pare a avea acoperire, întrucât vorbim despre un vehicul electric, dar dacă Porsche are Taycan Turbo, de ce nu ar putea și Renault să abordeze aceeași cale.

Renault Scenic Vision, acel concept care prefigurează 90% din ceea ce va deveni mașină de serie din 2024, nu avea cum să lipsească de la Salonul Auto de la Paris 2022.

Alpine Alpenglow este dezvăluit în toată splendoarea sa la Salonul Auto de la Paris 2022. Vorbim despre un prototipul pe care l-am descris pe scurt câteva rânduri mai jos și pe care îl putem admira acum din câteva poze direct de la standul mărcii, unde a fost prezent inclusiv Președintele Franței, Emmanuel Macron:

[11.10.2022] Alpine va prezenta pe 13 octombrie conceptul Alpenglow, ce va fi prezent apoi și în standul mărcii de la Salonul Auto de la Paris 2022.

Alpine Alpenglow
Imagine tip teaser cu Alpine Alpenglow

Concept car-ul Alpine Alpenglow va ilustra cum vor arăta modelele viitoare ale brandului de performanță din Grupul Renault. Va integra tehnologii care se vor regăsi apoi atât pe mașinile de stradă, cât și pe cele de curse Alpine. Denumirea face referire la un fenomen luminos prin care o linie orizontală de culoare roșie apare la nivelul orizontului în zonele montane, chiar înainte de răsărit sau imediat după apus.

[07.10.2022] Dacia va participa anul acesta la Salonul Auto de la Paris și va expune conceptul Manifesto, despre care am vorbit deja pe larg. Este un prototip unic, ce nu prefigurează un model de serie, dar care pune accentul pe ceea ce este „Esențial”.

Dacia Manifesto
Conceptul Dacia Manifesto

Alături de Manifesto, Dacia va prezenta Jogger hibrid. Astfel, producătorul autohton va avea prima mașină cu motorizare hibridă din istoria sa, ce va ajunge pe străzi din primăvara anul viitor, cu startul comenzilor la început de 2023. La standul Dacia va exista și un loc dedicat demonstrațiilor modului de funcționare al ansamblului hibrid ce va debuta pe Jogger. Vorbim despre soluția prezentă deja în cadrul Grupului Renault pe Clio E-TECH Hybrid și Captur E-TECH Hybrid, ce propune o putere maximă de 140 CP dintr-un motor termic de 1,6 litri, cu 4 cilindri în linie și un motor electric alimentat dintr-o baterie de 1,2 kWh.

Dacia Jogger va fi disponibilă și în versiune hibridă.

A treia noutate Dacia de la Salonul Auto de la Paris 2022 este reprezentată de o ediție specială Duster. VOpsită într-o nuanță unică mată, această versiune poartă o denumire sugestivă – „Mat Edition”, și va fi bazată pe echiparea de top alături de motorizarea TCe 150 alăturată transmisiei automate EDC cu 7 trepte.

Dacia Duster EDC
Dacia Duster TCe 150 EDC7

Alături de cele de mai sus, Dacia va veni la Paris și cu întreaga gamă ce a primit simultan noua identitate de marcă. Astfel, vizitatorii vor putea admira laolaltă toate modele Dacia ce au început deja a fi livrate cu noua siglă și toate celelalte elemente modificate pentru a crea imagine distinctivă, dar în același timp ușor de recunoscut.

Noua identitate de marca Dacia

Aparte de ceea ce am prezentat deja legat de noutățile Grupului Renault și ale Stellantis, am mai primit pe aceeași temă două imagini ale conceptului Renault 4. Una dintre ele este cea reprezentativă a acestui articol, iar cea de-a doua este mai jos:

Salonul Auto de la Paris 2022 - Renault 4 concept car
Renault 4 va fi unul dintre puținele concepte prezente la Salonul Auto de la Paris 2022

În ceea ce privește participările pe care nu le-am cuprins în articolul anterior, venim astăzi cu câteva precizări, așa cum le-am descoperit pe europe.autonews.com:

  • producătorul premium DS va aduce versiunile cu facelift ale modelelor DS 7 și DS 3. Pentru DS 7 este așteptată o nouă variantă Plug-In Hybrid, ce va dezvolta o putere totală de 360 CP și care va primi un sistem de frânare mai performant;
DS 7 facelift 2022
DS 7 facelift
  • Chiar dacă nu va participa efectiv la Salonul Auto de la Paris 2022, Mercedes-Benz va prezenta în premieră, pe 16 octombrie, la Muzeul Rodin din capitala Franței, noul SUV EQE;
  • Fisker va veni cu SUV-ul Ocean, ce va fi produs începând cu 17 noiembrie printr-un contract cu Magna Steyr. Prețul pentru echiparea de top – Extreme, care va fi prezentă la standul Fisker de la Paris, pleacă de la 69.950 Euro în Franța;
Fisker Ocean
Fisker Ocean
VinFast VF 9
BYD Tang
BYD Tang
  • Great Wall Motors va prezenta la Paris un hatckback compact cu design ce se adresează mai degrabă generației tinere. Funky Cat vine de la brandul Ora, promite o autonomie de până la 320 km și se pare că va fi pus în vânzare în Germania în ultima parte a lui 2022. Tot de la Great Wall Motors se așteaptă detalii despre un alt brand, Wey.
Great Wall Motors Ora Funky Cat
De la Great Wall Motors, Ora Funky Cat

Articole similare

Uber vinde divizia de taxiuri zburătoare

Andrada Arsenie

BMW a prezentat la Beijing iX3, primul SUV electric din istoria mărcii

Filip Sîrbu

Tesla a fixat startul producției camionetei Cybertruck pentru finalul anului 2023

Mihai Morcovescu